Szybka keto botwinka – 500 kcal, B15g, T46g, W7g

Składniki:

(waga produktów po wstępnej obróbce, gotowych do użycia)

  • 55 g boczku wędzonego
  • 135 g młodej botwiny
  • 10 g soku z cytryny
  • 20 g korzenia pietruszki
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g koperku
  • 60 g słodkiej śmietanki 38%
  • 1 żółtko z dużego jajka
  • 9 g masła
  • do smaku: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy na bardzo małym ogniu, często mieszając.
  2. W międzyczasie siekamy botwinę, pietruszkę, natkę i koperek.
  3. Do niewielkiego garnka wrzucamy botwinę, pietruszkę, dodajemy sok z cytryny, połowę natki i koperku oraz przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut.
  4. Gdy boczek się lekko zarumieni, dodajemy go do gotującego się wywaru wraz z całym tłuszczem, który się wytopił.
  5. Żółtko dodajemy do śmietanki i dokładnie mieszamy.
  6. Jeżeli buraczki i pietruszka się ugotowały, wyłączamy gaz, a do zupy dodajemy pozostałą część koperku i natki, masło oraz słodką śmietankę z żółtkiem. Mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku.

Smacznego